41. De tijd van je leven – Anselm Grün

Dit boek zit vol wijsheden! Ik vond het echt interessant om te lezen over de tijdsindeling van het klooster. Het is een heel andere manier van leven, maar ik kan er zoveel van leren.

Misschien heb jij dat ook weleens bij een boek. Als je het uit hebt, denk je: Nu ga ik mijn leven veranderen, ik heb zoveel mooie dingen gelezen en geleerd!

Jep, dat denk ik ook vaak, maar de toepassing in de praktijk vind ik vaak lastig. Toch neem ik uit dit boek weer heel veel waardevolle lessen mee.

In de eerste hoofdstukken gaat het planmatig over wat er allemaal in het klooster gebeurd. Je leest over de dagindeling per uur, de weekindeling en de jaarplanning met daarbij de feestdagen.

Alles heeft zijn vaste tijd. Dagelijks zijn er vaste momenten van gebed, samenkomst en meditatie. Er is veel ruimte voor rust en er wordt altijd pauze genomen. Door de tijdsindeling is er ook voldoende tijd voor ontspanning.

Wat ik erg mooi vond om te lezen, is dat ze jaarlijks allerlei feesten vieren. Feesten die ik niet ken of zou vieren, maar ik vind het bijzonder om te lezen hoe ze de tijd nemen om te gedenken en stil te staan! Hoe vaak draait mijn Kerst niet om gezelligheid en eten in plaats van dat Jezus, het wonder van Kerst, echt in mijn hart opnieuw wordt geboren?!

De laatste hoofdstukken staan vol met praktische tips die je aan het denken zetten over je eigen leven. Er zijn zoveel kleine dingen die je kunt toepassen in je dag, zodat je een rustig leven leeft.

Een aantal mooie zinnen wil ik je graag meegeven:

 • Wanneer je helemaal in het ogenblik bent, vervult de tijd zich voor je en word je van God vervuld. Je wordt één met jezelf en met God, en voor jou staat de tijd stil.
 • Waar heilige tijd is, kan onze ongedurige, rusteloze tijd worden geheeld.
 • Leven zonder feesten, is als een lange weg zonder herbergen. Feesten onderbreken de eentonigheid van alledag.
 • Alleen als we door de deur van ons hart binnengaan, hebben wij toegang tot onze ziel en tot ons innerlijk, waarin God woont.
 • Veel mensen werken wel hard, maar zij zijn niet bij het werk. Zij vluchten daarin voor hun eigen werkelijkheid.
 • Onze tijd is vaak verontreinigd door hectiek en onrust, en doordat men vlucht in duizend gedachten en emoties.
 • Je moet je erin oefenen om helemaal present te zijn.
 • Neem je naast de tijd dat je effectief werkt, ook bewust de tijd voor langzaamheid en de tijd om er gewoon te zijn?
 • Wat bedoeld is om tijd te besparen, kan ook een tijdsdief worden.
 • Geen dag gaat simpelweg aan mij voorbij, want elke dag mag ik even rust nemen en genieten van de vrijplaats waarin ik in aanraking kom met God en met mijzelf.

Vervolg van mijn boekenblog:

Toen ik dit boek las, voelde ik me in een andere wereld. Er is dagelijks veel structuur in het klooster, maar daarin toch zoveel vrijheid. Het dagelijkse werk wordt onderbroken door 1,5 uur pauze, om daarna weer een blok van 4 uur te werken. Dan denk ik: De wereld raast maar door, we voelen een hoge (sociale) druk, veel leeftijdsgenoten raken net als mij overbelast en burn-out. Wat doen we onszelf aan? Waarom overvragen we onszelf?

In al mijn onrust vind ik vaak geen ruimte voor God. Het kost moeite en vraagt planning om tijd vrij te houden voor mezelf, zodat er opening ontstaat voor de woorden van God. Een boek als dit, zet mij weer even stil. Hoe leef ik? Waar ben ik mee bezig? Hoe vul ik mijn tijd in?

Ik dacht terug aan bijzondere momenten waar ik de stilte echt heb ervaren. En dat was fijn! Een aantal jaar geleden ben ik naar een stilte weekend geweest en dat was zo bijzonder. Ik voelde me leven, los van de tijd en had alleen maar mijn eigen gedachten. Het was bijzonder om God dichtbij te ervaren en woorden en gedachten van Hem te ontvangen.

Ook in de periode bij ‘De Herberg’ kon ik onrust voor een deel loslaten en was mijn mobiel een minder groot issue. Soms wil ik terug naar zo’n verstilde tijd, maar dat is tijdelijk. Daarom oefen ik mezelf in het dagelijks leven zulke momenten zelf te creëren.

Wat mij helpt is om één ding tegelijk te doen. Als ik even moet wachten, probeer ik ook echt te wachten in plaats van tussendoor toch even snel iets te doen. Ik heb soms echt letterlijk behoefte aan stilte en gebruik daarvoor een geluidsdichte koptelefoon, dat neemt ruis van buitenaf weg. Schrijven helpt mij ook. Het ordent en geeft rust in mijn gedachten om tot mijzelf te komen.

Als laatste nog een aantal zinnen geïnspireerd vanuit het boek:

 • In ritme zit ruimte.
 • Ga onrust aan, neem de tijd voor pauze.
 • Hervind rust en kalmte na drukte en chaos.
 • Leef met de seizoenen.
 • Sta stil, gedenk, vier feest.

2 gedachten over “41. De tijd van je leven – Anselm Grün

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: