47. Hier is rust – Joline Zuidema

Als ik dit boek zie liggen, denk ik terug aan zomerse dagen, aan fietstochtjes en aan bankjes in de natuur. Aan vrije dagen met zon en mooie plekken met een ver uitzicht. Het brengt me terug naar vredige momenten die ik had, omdat ik daar bewust voor koos. Daarbij helpt buiten zijn mij om een moment van stilte en vrede te ervaren.

Tijdens mijn fietstochtjes nam ik dit boek mee om op een bankje te lezen. Dit is zo´n heerlijk en vrij gevoel! Ik wil er zo weer naar terug, maar het is nu een ander seizoen! 😉

Volgend jaar lente en zomer reist dit boek zeker weer met mij mee, want verschillende oefeningen heb ik nog niet kunnen doen, omdat je deze het beste buiten kunt doen. Het is dus niet alleen een leesboek, maar ook een werkboek!

Je leest over thema’s als aandacht, balans, focus, natuur, ont-moeten, verwondering en vrede.

De hoofdstukken worden afgewisseld met een korte overdenking en daarna een oefening. De praktische oefeningen helpen je om op ieder moment met aandacht te leven. Dit is heel afwisselend, bijvoorbeeld: Een aantal vragen beantwoorden, een mindmap maken, een (adem)gebed lezen of bewust nadenken over één Bijbeltekst.

Ik zal twee concrete voorbeelden geven die ik zelf erg leuk (eerste) en bijzonder (tweede) vond!
(Ik noteer dit even in mijn eigen woorden, anders wordt de tekst te lang.)

  • Ga naar buiten. Houd je handen als kommetjes achter je oren. De geluiden worden hierdoor scherper. Hoe langer je luistert, hoe meer je hoort. Schrijf op wat je hoort.
  • Ga zitten. Let op je inademing en uitademing. Bij iedere uitademing overdenk je de zin: ‘Het is zoals het is.’ Herhaal dit meerdere keren. Welke gedachten en gevoelens roepen deze zin bij jou vanbinnen op?

Ook deze titel krijgt weer een waardevol plekje in mijn (boekenkasten)hart! Ik moest ook even terugdenken aan mijn geloofsopvoeding. Ik heb als kind geleerd om te bidden en de bijbel te lezen, maar in mijn tienerjaren begon dat te veranderen en ontdekte ik zoveel meer in het geloof. Luisteren in de stilte naar God, Zijn Woorden ontvangen door middel muziek en dat schrijven geeft dat ik ik dichter bij mijn hart kom. Zo is het ook in dit boek! Door middel van de oefeningen en opdrachten sta je stil, word je stil, komt er rust in je hoofd en daardoor meer ruimte voor God.

Om dit boek samen te vatten, kies ik de volgende woorden: Met aandacht, mooi, dankbaar, in het moment, voelen, stilstaan, dicht bij je hart. Dankjewel, Joline, voor deze bijzondere oefeningen voor de ziel!

Een gedachte over “47. Hier is rust – Joline Zuidema

Voeg uw reactie toe

  1. Dat klinkt als een heel bijzonder boek. Buiten kun je sowieso vaak al veel meer rust ervaren dan binnen, maar prachtig als zo’n boek daar dan door oefeningen ook nog bij kan helpen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: