De kracht van rust – Mirjam van de Vegt

Op dit moment is ‘rust’ een thema wat mij bezig houd. Ik denk er over na, ik ben op zoek naar antwoorden en probeer rust in te plannen in mijn agenda. Maar hoe vind ik de rust in mezelf?

Mirjam van de Vegt geeft in het boek ‘De kracht van rust’ acht lessen. De eerste quote in de inleiding sprak me direct aan: ‘Als je werkt, werk dan, als je rust, rust dan.’ Ik ben geneigd om te multitasken. Het viel me ineens op hoeveel dingen ik vaak door elkaar doe, omdat ik afgeleid ben. Een eerste bewustwording, dus een goed begin van het boek!

In elk hoofdstuk staat een les centraal. Bijvoorbeeld: Pauzes verdienen zichzelf terug, alles wat vandaag op je pad komt is genoeg, durf onaf te zijn. Een hoofdstuk begint met een waargebeurd verhaal of een gebeurtenis uit het leven van Mirjam. Dit geeft een goed voorbeeld uit de praktijk en maakt direct duidelijk waar het om gaat. Als afsluiting van elke les staan er een aantal vragen. Door daar over na te denken en antwoorden op te schrijven, maak je het concreet en is de vertaalslag van het boek naar je eigen leven snel gemaakt.

Verschillende keren wordt een burn-out aangehaald en dat gaf voor mij echt een extra toevoeging aan het boek, omdat ik daarin zoveel herken. Hoe heb ik het zo ver kunnen laten komen? Maar tegelijk ook: hoe kan ik het een volgende keer voorkomen!

Een prachtige zin hierover vond ik: ‘Van uitgeput gebied werd ik vacant gebied. Van holle leegte veranderde ik in onbelaste, onontgonnen ruimte. Vanaf mijn burn-out ben ik stilte en leegte gaan waarderen, koesteren zelfs.’

Een boek vol mooie inzichten en weetje; Dit boek zou je eigenlijk elk jaar kunnen lezen als een maatstaf voor jezelf om te onderzoeken hoe het met je gaat qua rust nemen, bewuste keuzes maken en met aandacht leven.

Ik voeg vaak een aantal mooie zinnen toe aan een blog en dit keer was het zó moeilijk kiezen. 😉

 • Kom op adem, loop langzamer, word stiller: Het leven heeft al zoveel in zich voordat wij er iets van maken.
 • Vaak ben je een onvrij mens. Dan heb je je to-dolijst afgewerkt en heb je even ruimte, totdat nieuwe dingen zich opdringen.
 • Denk er aan: gun je jezelf. Doe dat telkens weer opnieuw.

Als laatste een aantekening vanuit mijn notities of misschien stond de zin wel in het boek:
‘Rust staat niet op de planning, rust zit in jezelf.’

Mooie zinnen:

 • Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er nu wel even mee op.
 • Hoe kun je echter vol en echt mens zijn, wanneer je jezelf verloren bent?
 • Versnelling in ons leven leidt tot vervreemding.
 • Wie geen tijd heeft, kan er niet mee omgaan.
 • In de stilte geneest je onrustige hart.
 • In de natuur staat opgeruimd helemaal niet netjes: juist de chaos brengt nieuwe vormen van leven.

Een gedachte over “De kracht van rust – Mirjam van de Vegt

Voeg uw reactie toe

 1. Dit boek had ik al gereserveerd bij de bieb (maar wachten duurt lang;)), maar nu hoop ik nog erger dat het snel komt. Ik leer al heel veel van alleen al de zinnen die jij hier deelt. Rust staat niet op de planning, maar zit in jezelf vind ik iets om eens heel goed over na te denken. Het is zeker waar, maar die rust in jezelf hebben is niet zo simpel.
  (Grappig trouwens: wij lezen vaak dezelfde boeken.)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: