Schijn door mij – Cynthia Ruchti

Wat is lezen toch leuk! Dat zeg ik volgens mij wel vaker hè? Ik val in herhaling. 😉

De roman ‘Schijn in mij’ is echt weer zo’n boek dat totaal een andere insteek heeft, omdat het onderwerp ‘verzamelstoornis’ niet vaak wordt gekozen voor een roman.

Hoofdpersoon Camille is psycholoog en helpt verzamelaars om hun leven weer op de rit te krijgen. Naast haar werk heeft ze een podcast voor mensen met een verzamelstoornis en hun familie met tips hoe je er mee kunt omgaan. Twee cliënten spelen een grote rol in het boek en leer je goed kennen. Je leeft je helemaal in, in hun gedachtewereld. Al snel merk je dat het niet gaat om de spullen die ze hebben, maar om een pijn die daar achter schuilt.

Camille leeft voor haar werk, voor haar cliënten. Daarnaast heeft ze weinig andere bezigheden, ze is eigenlijk best eenzaam. Zonder ouders en ook zonder vrienden leeft ze haar leven. Door het boek heen, proef je de triestheid van haar bestaan. Zelf heeft ze ook te maken met de nodige strubbelingen in haar leven.

Hetgeen ze inspreekt bij de podcast, zegt ze eigenlijk tegen zich. Ze houdt zich groot, maar zou zelf ook wel wat hulp kunnen gebruiken. Ze krijgt in ieder geval financiële steun. De eigenzinnige man, Eli, die ze niet goed kan peilen, doneert graag geld, zodat de podcast kan blijven bestaan. Camille vindt hem maar irritant. Misschien omdat hij te dicht bij haar pijn komt? Wil ze zijn hulp accepteren?

Het boek is uitgegeven onder ‘Feelgood met een hart.’ Ander dan ik in eerste instantie had verwacht, is dit niet direct een romantisch boek. Dat zwijmelen vind ik heerlijk, maar in deze roman overheerst voor mij de problematiek van een verzamelstoornis en dat vond ik heel interessant. Het verhaal is geen rozengeur en maneschijn, maar de harde werkelijkheid van mensen die diep in de problemen zitten, zelfs letterlijk, omdat ze in hun eigen huis volledig omgeven zijn door stapels spullen. Hoe Camille haar werk doet, getuigt van een goede beroepshouding en heeft van de auteur denk ik veel onderzoek gevraagd.

Verweven door het boek heen, ontdek je waarom de titel ‘Schijn door mij’ is. Prachtige zinnen met vergelijken van donker naar licht. Bewust plaats ik die niet in deze blog, zodat als je het boek gaat lezen, je dit zelf kunt gaan ontdekken.

Ik heb weer genoten van het lezen en ben benieuwd wat jij van deze roman vindt. Stuur me gerust een berichtje of laat hieronder een reactie achter.

Een gedachte over “Schijn door mij – Cynthia Ruchti

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ben zó benieuwd naar dit boek. Lijkt me heel leerzaam en bijzonder om te lezen, vooral omdat ik zelf nogal van het opruimen en weggooien ben. De bieb heeft ‘m nog niet, dus even geduld, maar ik hoop echt dat ik ‘m binnenkort kan lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: