Een leven – Kinga Bán

Vanuit een catalogus wist ik dat het boek ‘Een leven’ over Kinga Bán zou verschijnen. Ik twijfelde of ik het wilde en kon lezen, omdat ik soms zo’n verdrietig gevoel over me krijg. Datzelfde gevoel heb ik soms ook als ik haar hoor zingen bij Groot Nieuws Radio. Ik liet het rusten, maar ergens was ik ook benieuwd naar haar verhaal.

Vorig weekend besloot ik het boek toch te gaan lezen en het is helemaal niet zo treurig als ik gedacht had. Het verhaal begint over haar leven met haar ouders en zussen. Over school en opleiding en daarbij het begin van de passie voor muziek.

Ik kwam er achter dat er zoveel meer schuilt achter een songtekst dan je kunt bedenken. Als luisteraar is het ontspanning, maar voor muzikanten gaat het om inspiratie en dat willen verwerken in tekst en melodie. Door het lezen van dit boek heb ik daar echt meer bewondering voor gekregen.

Veel van Kinga’s muzikale carrière was mij onbekend. Ik kende haar van bijvoorbeeld Opwekking en Sela, maar daarnaast heeft zij nog veel meer rondom muziek gedaan en dat vond ik interessant om te lezen.

Ik vroeg mezelf af, welke liederen spreken mij erg aan? Dat is het nummer ‘Vandaag.’ Het heeft mij echt bemoedigd in een moeilijkere tijd in mijn leven. Of ‘Meer dan een wonder.’ Tijdens een doopdienst vind ik dat altijd zo’n mooi (kippenvel)moment.

Verder naar het einde toe van het boek moest ik af en toe wel even slikken. Het is verdrietig om te lezen hoe haar levenseinde naderde. Hoe ze elkaar als gezin moesten loslaten.

Die ontroering voel ik ook in het lied ‘Leef met volle teugen.’

En als afsluiting wil ik nog een liedzin noemen dat zo sterk klinkt vol van geloof:
‘Dan klink mijn naam, mijn nieuwe naam.
Ik ben opnieuw geboren.’

Je leest korte hoofdstukken die elk een eigen thema hebben. Het lees gemakkelijk en ik vond het erg mooi. Het is een waardevolle herinnering aan een talentvolle vrouw!

Een gedachte over “Een leven – Kinga Bán

Voeg uw reactie toe

  1. Net als jij ben ik altijd erg geraakt door haar muziek, maar ik herken ook je aarzeling over het boek. Ik twijfel ook: is het niet te heftig? Maar zoals jij het beschrijft, wil ik het toch wel graag lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: