De moed van imperfectie – Brené Brown

Dit boek kreeg ik voor mijn verjaardag en lag al lange tijd ongelezen in mijn boekenkast. De reden is beschamend: Ik wachtte op het perfecte moment om het te lezen. Het moment dat ik er alle aandacht voor had en alle lessen goed in me op kon nemen en daarmee iets zou kunnen veranderen in mijn leven. Oef, pijnlijk om tot die conclusie te komen als je naar de titel kijkt: ‘De moed van imperfectie!’

Ik had verwacht dat dit boek zou gaan over dingen niet perfect willen doen. Dat ik tips zou lezen over eerder stoppen met je taak, 80% in plaats van er 200% voor gaan en jezelf er in te verliezen. Maar dat bleek toch anders te zijn!

Allereerst wil ik noemen hoe bijzonder ik het vind dat Brene Brown uit al haar gedane onderzoek dit boek heeft kunnen schrijven. Ze heeft echt prachtige dingen ontdekt vanuit het menselijk brein en onze reacties op verschillende situaties. Die heeft ze niet alleen ontdekt door vele interviews af te nemen, maar ook door haar eigen inzinking (dat elke keer doorgestreept staat in het boek, erg grappig). Ze noemt het liever haar spirituele ontwaken. Voordat je nu weg klikt, omdat het zweverig klinkt, niet doen, want er valt nog veel meer te vertellen over ‘bezield leven.’ (Ook al zo’n mooie bewoording. 😊)

In de tien wegwijzers die Brene Brown omschrijft, heb ik veel gelezen waarin ik mezelf herken. Zo ontzettend mooi dat je daardoor heen bemoediging kunt vinden. De ondertitel is perfect gekozen: ‘Laat gaan wie je denkt te moeten zijn.’ Hierin herken ik mezelf en ik zou er een hele reeks boekenclub-avonden aan kunnen wijden om hier samen met anderen over te praten! 😉

Door de vele inspiratie vind ik dit boek moeilijk samen te vatten, daarom dit keer extra veel overgenomen zinnen die in mijn boek staan onderstreept, zodat je een idee krijgt van de inhoud:

 • Bezield leven betekent leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent.
 • Schaamte is dat benauwde gevoel dat ons, wanneer we erdoor worden overspoeld, het idee geeft dat we heel klein, waardeloos en nooit goed genoeg zijn.
 • Authenticiteit is dag in, dag uit loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent.
 • Waar perfectionisme heerst, ligt schaamte altijd op de loer. Schaamte ligt in wezen aan perfectionisme ten grondslag.
 • We kunnen emoties niet selectief dempen. Wanneer we de pijnlijke emoties dempen, dempen we ook de positieve.
 • Kies voor een gevoel van genoeg.
 • Wanneer ik creativiteit tot prioriteit maak, loopt alles in mijn leven beter.

2 gedachten over “De moed van imperfectie – Brené Brown

Voeg uw reactie toe

 1. Het lijkt me een mooi en leerzaam boek! Dank je wel voor je prachtige recensie, die mij prikkelt om ‘De moed van imperfectie’ ook zelf te willen lezen!

  Like

 2. Ik ben bij het zien van de titel altijd bang dat het zo’n boek is waarin iemand alles beter denkt te weten, maar je recensie maakt me toch wel heel erg nieuwsgierig. Ik zet het boek op mijn lijst.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: