Paradijsbloem – Henriëtte van ’t Wout

Bij het lezen van boeken vind ik het leuk om af te wisselen tussen vertaalde titels en titels die door een Nederlandse auteur geschreven zijn. Qua sfeer vind ik dat je daar echt verschil in kan merken.

In de roman ‘Paradijsbloem’ proefde ik aan alles dat het verhaal zich in Nederland afspeelt. Geen romantische setting in een idyllisch dorp uit een feelgood roman, maar de werkelijkheid, zoals ik het uit mijn eigen leven zou kunnen herkennen.

De hoofdpersoon is Julia en zij gaat vanuit haar ouderlijk huis op zichzelf wonen in een zusterflat. Ze ontdekt hoe het is om zelf keuzes te maken en haar eigen leven in te delen. Ze maakt zich los van haar ouders en deels ook los van het geloof dat zij heeft meegekregen.

Julia’s ouders zijn wat mij betreft star gelovige mensen. Hoe zij omgaan met Julia komt op mij heftig over. In de ogen van haar ouders doet ze dingen die fout zijn, maar op geen enkele manier is daar een gesprek van hart tot hart over mogelijk. Ze stoot tegen haar opvoeding aan, waar één waarheid wordt geleerd, breekt regels en ontdekt hoe moeilijk het is om daardoor veroordeeld te worden. Julia staat alleen in het ontdekken van eigenlijk alles.

Vandaaruit kwam de gedachten in mij op: Als we door een moeilijke tijd heen gaan en we maken bepaalde keuzes, dan wil je geen standje van een ander, van je ouders. In zo’n situatie hunker je naar nabijheid. Geen berisping of oplossing voor je gedrag, maar iemand die luistert naar je verhaal en je helpt. Dat is denk ik ook de wens van Julia.

Bij het lezen van dit boek had ik de neiging om alsmaar door te lezen. De reden is dat het niet verdeeld is in hoofdstukken, maar in drie delen.

Het verhaal is realistisch geschreven, want jongeren zullen zich herkennen in de worsteling van het ouderlijk huis en het zelfstandig worden door je eigen keuzes te maken. De onderwerpen schuren hier en daar en je gaat je al snel een mening vormen over hetgeen er allemaal gebeurd. Het epiloog heeft een onverwachte wending, waardoor ik vermoed dat er een volgend deel zal komen!

Een gedachte over “Paradijsbloem – Henriëtte van ’t Wout

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: