Eindelijk thuis – Henri Nouwen

Het boek ‘Eindelijk thuis’ van Henri Nouwen is een heel bekend boek. Heb jij het gelezen?

In de boekhandel heb ik het al vaak verkocht en ik dacht: Dit vind ik een belangrijk boek om zelf ook gelezen te hebben. Ik zette me schrap voor een flinke dosis theologie over de gelijkenis van de ‘verloren zoon,’ maar ik werd verrast! Het is zo aansprekend en toegankelijk geschreven dat het voor iedereen begrijpelijk is.

Henri Nouwen heeft urenlang voor het schilderij ‘Terugkeer van de verloren zoon’ van Rembrandt van Rijn gezeten om het te bestuderen. Ik vind het interessant hoe hij opmerkingen, gedachten en lessen uit dit schilderij haalt. Als je de gelijkenis van ‘De verloren zoon’ leest, komt het je bekend voor, maar staat het misschien nog ver van je af. Door de bespreking rondom het schilderij komt het echt tot leven. Er is zoveel te leren over wat Jezus met deze gelijkenis wilde vertellen.

Rondom preken ben ik zelf vooral bezig geweest met de vraag: Welke zoon ben ik? Oh, ik ben de oudste, of ik ben de jongste, ik ben afvallig en dat is helemaal niet goed enz… Maar in dit boek heb ik wat anders ontdekt waar het ook om gaat, namelijk dat je teruggaat naar de vader. Hij staat je met open handen op te wachten, zonder oordeel.

Het meeste bijzondere is dat Henri Nouwen schrijft over het worden van de vader. Die gedachten vind ik zo mooi en ondoorgrondelijk en kan ik nog niet helemaal bevatten. Ik neem het met me mee en door de tijd heen, zal ik het vast meer gaan begrijpen. Zo is geloofsgroei, het is een reis en je raakt nooit uitgeleerd over God.

Misschien heb je dit boek wel voor je belijdenis gekregen en staat het nog altijd ongelezen in de boekenkast. Ik zou zeggen: Ga het lezen, het is prachtig!

Als afsluiting deel ik nog een aantal inspirerende zinnen:

  • Dit is de plek waar ik niet alleen alles zal ontvangen, wat ik ooit hebt gehoopt en verlangd, maar waar ik ook alles zal moeten loslaten, wat ik het liefst wil vasthouden.
  • Of jij nu de jongste of de oudste zoon bent, weet goed dat je uiteindelijk geroepen bent om de vader te worden.
  • Jij bent mijn geliefde, in wie Ik mijn welbehagen heb.
  • In elk van die gelijkenissen gaat het over God die zich verheugt en anderen uitnodigt om zich met Hem te verheugen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: