De radicale uitbanning van haast – John Mark Comer

Hoe begin je een blog over een boek dat je zo intens heeft geraakt?! Met vaak een hoofd vol vele associërende gedachten, sprak de achterkant van dit boek mij direct aan. Soms voelt het leven als een strijd, staat de agenda enorm snel vol en wil ik veel te veel gedaan krijgen in te korte tijd. Dat zit in mijzelf, maar dan is er natuurlijk ook nog de wereld om me heen!

Herken jij jezelf in dit bovenstaande, dan is dit boek misschien wel een antwoord op je vragen en gedachten. Er zijn zoveel rake zinnen die je verder kunnen helpen.

In deze blog lees je veel geciteerde zinnen uit het boek, zodat je een goed beeld krijgt van de inhoud.

De auteur John Mark Comer schrijft over haastziekte. Zitten er symptomen tussen die je herkent?
‘Prikkelbaarheid, hypersensitiviteit, rusteloosheid, werkverslaving, emotionele vlakheid, prioriteiten niet op orde, geen zorg voor je lichaam, vluchtgedrag, versloffen van geestelijk leven.’

Hoe ga je hier mee om? In de hoofdstukken worden vier gebruiken uitgelegd om te onthaasten: stilte en afzondering, sabbat, eenvoud, vertragen. Hierbij krijg je geen lijst hoe je je leven daarmee anders kunt gaan inrichten van uur tot uur, maar woorden die je aan het denken zetten:

  • Meer tijd is niet de oplossing voor een razend druk leven. De oplossing is vertragen en je leven vereenvoudigen rondom de dingen die je echt belangrijk zijn.
  • Er gaat zoveel tijd verloren in het zwarte gat van het ‘apparaat.’
  • Hoe meer we aanwezig zijn in het moment, hoe meer vreugde we er uit halen.

De schrijfstijl leest ontzettend fijn en wat mij betreft sprankelend. Af en toe ontdek ik zelfs een beetje humor, bijvoorbeeld deze zin: ‘Voor een fractie van de tijd die we aan social media en de tv besteden, zouden we allemaal super enthousiaste boekenlezers kunnen worden.’

Verweven door de hoofdstukken heen lees je over het leven van Jezus. Jezus had nooit haast en nam tijd voor de mensen om zich heen. Hij gaf iedereen persoonlijke aandacht. Ondanks dat er vaak grote groepen mensen bij Jezus waren, koos Hij er bewust voor om ook momenten alleen te zijn, in stilte en afzondering om te bidden tot God.

  • De stilte binnengaan is als het binnengaan in de vreugde van God.
  • De stille plaats is het eerste dat moet wijken, in plaats van het eerste waar we naar uitwijken.
  • Het doel is niet stilte en afzondering op zich, het doel is terugkomen bij God en bij onszelf.

Ik hoop dat de woorden je aanspreken en misschien zet het je wel aan tot het lezen van het boek. Het heeft mij veel gegeven en ik hoop deze woorden weer uit te kunnen delen, door te schrijven voor mijn account en het boek uit te lenen.

Ik wil afsluiten met een laatste geciteerde, mooie zin dat gelijk een wens is:

  • Ik wil zo heel graag leven vanuit die diepe plek van liefde, vreugde en vrede.

Een gedachte over “De radicale uitbanning van haast – John Mark Comer

Voeg uw reactie toe

  1. Ik heb het boek al veel voorbij zien komen en dacht: een hype, dus ik ga het niet lezen. Maar nu ik jouw woorden zo lees, wil ik het toch wel héél graag lezen. Het lijkt me een heel bijzonder boek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: