Afkicken van je smartphone

Herken je dat, een haat-liefde verhouding met je smartphone? Aan de ene kant zo leuk om al die berichtjes, post, story’s en video’s te bekijken, maar aan de andere kant slurpt het ook zo veel tijd. Achteraf besef je pas wat je in die tijd allemaal had kunnen doen!

In zo’n fase zit ik even een beetje, daarom nam ik dit boek bij de bibliotheek mee. Het lag in het vak voor Young-Adult, dus het is geschreven in gemakkelijke taal. Ik leerde niet heel veel nieuwe dingen, maar ik vond het toch interessant om er allerlei weetje en feitjes over te lezen. Het gaf mij weer even bewustwording. Misschien dat ik er nu weliets van leer en patronen veranderen, namelijk: Die telefoon wegleggen en écht leven – live – offline.

Ik oefende ermee door vandaag op mijn vrije dag eens echt alleen een boek te lezen en het liefste ook nog uit te lezen. (Het was niet zo’n dik boek) Alles even uit schakelen en loslaten en met aandacht een boek uit te lezen. En? Het is gelukt. Eigenlijk is het super fijn. ‘Oefening baart kunst.’

De zomertijd is begonnen en over een paar weken heb ik ook vakantie. Zo’n zin in! Ik weet nog niet zo goed welke afspraken ik met mijzelf wil maken rondom het posten van berichten op mijn boekenaccount. Het kan zijn dat ik het blijf doen en het kan ook zijn dat het wat stiller is. Sowieso heb ik bedacht dat mijn boekenrecensies minder uitgebreid zullen. Oké… bij deze post spreek ik mezelf gelijk tegen, want het bericht is weer lang geworden, hihi.

Herken jij iets van strijd tussen online en offline zijn? Wat is jouw tip hiervoor?  

Nog een paar interessante zinnen uit het boek:

  • Telefoon is als een knuffel. Gaat overal mee naar toe. Zelfs onze wekker op het nachtkastje is vervangen.
  • We verliezen niet alleen tijd met het lezen van nieuwe berichten, het duurt vervolgens tot wel 25 minuten voordat we ons opnieuw kunnen concentreren.
  • We denken dat we de smartphone maar weinig gebruiken, omdat het zo verspreid tijdens de dag gebeurd.
  • Sociale wereld is een theater en wij de acteurs.
  • Lopen we uiteindelijk niet het risico, uit angst om iets te missen van wat anderen beleven of ons meedelen, dat we ons eigen leven aan ons voorbij laten gaan?
  • Alsof alleen zijn met onszelf en onze gedachten het ergste is wat ons kan overkomen.
  • Ieder van ons is zowel ontvanger als producent van informatie en dus tegelijk slachtoffer van en verantwoordelijk voor infobesitas.

2 gedachten over “Afkicken van je smartphone

Voeg uw reactie toe

  1. Dank je wel voor deze mooie recensie en uitgelichte zinnen, Arjanne! Een eye-opener om bewuster om te gaan met social media en een goede balans daar in te zoeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: